Не випалюйте стерню!

 

Не випалюйте стерню!

Саме через випалювання стерні на полях починається більшість степових пожеж -  аналогічним чином існує загроза і лісових пожеж.

Також випалювання стерні призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Якщо ведеться спалювання стерні на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза. Дим і вогонь за відповідних умов здатні стати причиною короткого замикання ЛЕП, що несе за собою руйнівні наслідки для цілих населених пунктів, промисловості, регіонів.

Крім того, при згоранні залишків сухої рослинності, стерні утворюється шкідливий дим. Згідно із статистичними даними при згоранні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

 Тому звертаємось до керівників фермерських господарств, приватних фермерів з проханням утриматися від випалювання рослинних залишків на полях, бур’янів, чагарників тощо. Застерігає усіх відповідальних осіб від необачливих вчинків, що можуть завдати шкоди – враховуючи пожежонебеспечну ситуацію – як самим підпалювачам, так і екосистемі області, в цілому.

Відділ з питань взаємодії з правоохоронними органами, цивільного захисту та оборонної роботи виконавчого комітету Жовтоводської МР

 

Відділ з питань взаємодії з правоохоронними органами, цивільного захисту та оборонної роботи виконавчого комітету Жовтоводської міської ради закликає керівників фермерських господарств, приватних фермерів утриматися від випалювання рослинних залишків на полях, закликає вжити усіх можливих заходів пожежної безпеки.

Шановні громадяни, не випалюйте суху траву! Це призводить до знищення рослинного і тваринного світу, зниження родючості ґрунту. Крім того: їдкий дим від спалювання трави шкідливий для людей. Ті, хто вважає спалювання трави корисним, помиляються самі і вводять в оману інших. Кожен акт підпалу - це злочин проти природи!

Дане питання чітко регламентоване нормативними документами України, а саме:

ст. 16 та 20  Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняють спалювання відходів за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок при додержанні вимог, встановлених законодавством про охорону атмосферного повітря.
п. 4.2 та п.9.1.19 «Правил утримання зелених насаджень міст й інших населених пунктів України», які затверджені наказом Міністерства ЖКГ України від 10.04.2006р. № 105 та зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 27.07.2006р. за № 880/12754 категорично забороняється спалювання листя, суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати інші правила протипожежної безпеки на об’єктах благоустрою. 
ст. 5 «Правил утримання зелених насаджень міст й інших населених пунктів України», які затверджені наказом Міністерства ЖКГ України від 10.04.2006р. № 105 та зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 27.07.2006 за № 880/12754 передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування визначають на конкурсних засадах із числа спеціалізованих підприємств, організацій балансоутримувачів об'єктів благоустрою зеленого господарства державної та комунальної власності.
ст. 27 Закону України «Про рослинний світ» передбачено, що випалювання сухої рослинності або її залишків здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

ст. 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за самовільне спалювання листя рослинності або її залишків та опалого листя у парках, скверах, інших зелених насадженнях без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу.

Виконання норм та правил пожежної безпеки передбачено Правилами пожежної безпеки України, а саме:

п. 4.1.1. Територія підприємств, ділянок, що межують з житловими будинками, дачними та іншими будівлями, протипожежні розриви між будинками, спорудами, майданчиками для зберігання матеріалів, устаткування тощо повинні постійно утримуватися в чистоті та систематично очищатися від сміття, відходів виробництва, тари, опалого листя, котрі необхідно регулярно видаляти (вивозити) у спеціально відведені місця.

п. 4.1.2. На території населених пунктів та підприємств забороняється влаштовувати звалища горючих відходів.

п. 4.1.4. До всіх будівель і споруд підприємства має бути забезпечений вільний доступ. Протипожежні розриви між будинками, спорудами, відкритими майданчиками для зберігання матеріалів, устаткування тощо повинні відповідати вимогам будівельних норм. Їх не дозволяється захаращувати, використовувати для складування матеріалів, устаткування, стоянок транспорту, будівництва та встановлення тимчасових будинків і споруд, у тому числі інвентарних побутових приміщень, індивідуальних гаражів тощо.

п. 4.1.20. Розводити багаття, спалювати відходи, тару, викидати непогашене вугілля та попіл на відстань менше 15 м від будівель та споруд, а також у межах, установлених будівельними нормами протипожежних розривів не дозволяється.

Прийнятий Закон України № 556-IX від 13 квітня 2020 року
 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу)»  суттєво підвищує розміри штрафів за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків.

Згідно із законом, штраф за забруднення повітря становить від 30 тис. 600 грн до 61 тис. 200 грн або обмеженням волі терміном до трьох років.

Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем караються штрафом від 91 тис. 800 грн до 153 тис. грн.

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1 тис. 500 до 4 тис. 590 грн і на посадових осіб - від 4 тис. 590 грн до 15 тис. 300 грн. Якщо це ж призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - штраф від 4 тис. 500 грн до 15 тис. 300 грн для громадян та від 10 тис. 710 грн до 18 тис. 360 грн.

Випалювання стерні, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища - карається штрафом від 3 тис. 60 грн до 6 тис. 120 грн для громадян та 15 тис. 300 до 21 тис. 420 грн для посадових осіб.

Якщо ті ж дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду - від 6 тис. 120 до 12 тис. 240 грн.

Відділ з питань взаємодії з правоохоронними органами, цивільного захисту та оборонної роботи виконавчого комітету Жовтоводської МР